Hae
Kuka huusi äiti?

80. Vihdoin valmis

TV-sarjan pilotti, jonka käsikirjoitin, ohjasin ja leikkasin, on vihdoin valmis! Ihan ensimmäiseksi linkki YouTubeen, josta voit koko pilotin katsoa:

 

https://youtu.be/5makXubuVtk

 

En voi kertoa miten hyvältä tuntuu, että tämä pätkä on vihdoin valmis! Siitä on noin vuosi, kun ideoin tämän sarjan ja kirjoitin synopsiksen ”Presidentinlinnasta”. Käsikirjoitus oli valmis jouluun mennessä ja alun perin pilotti piti kuvata tammi-helmikuussa. Pandemian takia kuvauksia siirrettiin kahdesti ja minä vaivuin jo jonkinlaiseen epätoivoon, kun käsikirjoitusta piti muokata, näyttelijöitä piti hankkia uusia, samoin kuvauspaikkoja. Lopulta kamerat kävivät kesäkuussa. Ja sitten kaikki lähtivätkin lomalle.

 

(Blogi jatkuu kuvan jälkeen.)

 

Pilotin jälkituotanto tuntui kesän aikana hajoavan käsiin. Sen lisäksi, että ihmiset olivat lomalla, tai työharjoittelussa, kuten itsekin olin, niin syksyn koittaessa moni ryhmästä valmistui. Keudassa erityisesti aikuispuolella on jatkuva haku ja oppilaat aloittavat eri aikoina vuotta, joten valmistuminenkin tapahtuu tiputellen. Lopulta tajusin olevani käytännössä yksin leikkaamisen ja editoinnin kanssa. Mikä ei tietysti ollut mikään ideaali tilanne, sillä minä en ole ekspertti kummassakaan. Kävin kyllä pari ekstra kurssia, saadakseni lisää tieto-taitoa, mutta suurimman osan ajasta en tiennyt mitä olin tekemässä.

 

(Blogi jatkuu kuvan jälkeen.)

 

Syksyn alkaessa olin saanut aikaiseksi raakaleikkauksen ja tässä vaiheessa sain vihdoin apua editointiin. Hankin musiikin pilottiin ja leikkasin sen itse, mutta se olikin ainoa osuus editoinnista, mitä ei tarvinnut jonkun muun auttaa minua hoitamaan loppuun asti. En olisi ikinä uskonut sitä työmäärää, mikä 20-minuutin mittaisen TV-sarjan pilotin valmistumisessa on sen jälkeen, kun kohtaukset on kuvattu. Enkä hävennyt tunnustaa, että ilman apua en yksinkertaisesti pääsisi maaliin asti. Ensin avukseni tuli juuri koulusta jo valmistunut kurssikaverini Tiina Hirvonen ja lopulta Keudalla ja SunMedialla työskentelevä Michael Nordman, joita ilman ”Presidentinlinna” olisi jäänyt aikamoiseksi raakileeksi.

 

(Blogi jatkuu kuvan jälkeen.)

 

Toki tästä tuotannosta ei voi poistaa sitä piirrettä, että lähes kaikki on tehty vapaaehtoistyönä, opiskelijatyönä ja minimi budjetilla. Siihen nähden olen kuitenkin äärimmäisen ylpeä lopputuloksesta. Toki käsikirjoitus on minun, ja siksi varmasti omasta mielestäni tarina on kertomisen arvoinen ja kantaa läpi pilotin. Meille sattui myös äärimmäisen omistautuneita ja taitavia näyttelijöitä, joiden panostusta en voi tarpeeksi kiittää ja kumartaa. Minusta on uskomatonta se, miten paljon kaikki uskoivat tähän projektiin ja olivat valmiita laittamaan omaa aikaansa sen toteuttamiseen. Toivon, ettei lopputulos tuota heille pettymystä.

 

(Blogi jatkuu kuvan jälkeen.)

 

Mutta ”Presidentinlinna” ei ole ainoa asia, joka valmistui viime perjantaina. Minä olen nyt myös virallisesti suorittanut Media-alan ammattitutkinnon radiotoimittajalinjan! Lisäopiskeluna myös TV-draaman. Aloitin näyttöjen suorittamisen kaksi viikkoa sitten, aloitin seuraavan viikon tutkintotilaisuudella ja lopetin sen perjantaina loppuarvioon. Uskomatonta, mutta totta – suoritin tutkintoni kuukauden etuajassa! Huolimatta kaikista vaikeuksista, jotka kaatuivat päälle erityisesti tähän loppuun. Ja tein sen vielä vuolaiden kehujen saattelemana.

 

(Blogi jatkuu kuvan jälkeen.)

 

Kuten suurin osa suomalaisista olen huono ottamaan vastaan kehuja, mutta puolentoistavuoden opiskelujen päätteeksi on jotenkin ihan uskomattoman hienoa kuulla, että hei, sä olet todella hyvä! Ammattitaitoinen, kaikki tekemäsi työ on äärettömän laadukasta, antaisin sinulle korkeimmat arvosanat, jossei asteikkomme olisi vain hyväksytty/hylätty. Sinun pitäisi olla ylpeä itsestäsi. Täytyy sanoa, että sydämeni oli ihan pakahtua, kun kova työ ja uurastus palkittiin lopussa niin kokonaisvaltaisesti. Luokkalaiseni ehkä aina kiusasivat minua siitä, että olin ”luokan priimus”, mutta ihmiselle, joka on aina tavoitellut täydellisyyttä ja halunnut olla paras, niin saada kuulla se arvio opettajien suusta, oli korvaamatonta.

 

(Blogi jatkuu kuvan jälkeen.)

 

Itsearvioinnissani jouduin kertomaan, kuinka omasta mielestäni asiat ovat sujuneet ja huomasin varsin epäsuomalaiseen tyyliin ihan röyhkeästi kehuvani itseäni. Olen antanut tälle koulutukselle kaikkeni, tehnyt joka kerta parhaani, ja omasta mielestäni pärjännyt ihan helvetin hyvin. En lähtenyt hakemaan tätä tutkintoa mitenkään puolivillaisesti vaan satanen lasissa ja olen ihan oikeasti ylpeä siitä, miten vedin kaiken kunnialla loppuun asti. Aina ajoissa, aina valmiina. Ilokseni myös arvioiva osapuoli oli täysin samaa mieltä kanssani, onnittelivat ja toivottivat kaikkea hyvää tulevaan, vakuuttuneina siitä, että olen juuri oikealla alalla ja tulevaisuuteni on kirkas.

 

(Blogi jatkuu kuvan jälkeen.)

 

Ja nyt – se oli sitten siinä. Olo on yhtaikaa euforinen että ontto. Saamani palaute oli bensaa liekkeihin, sai minut roihuamaan tahtoa ja paloa tähän työhön. Mutta samaan aikaan on outoa, että kaikki se, mille olen aikani ja ajatukseni omistanut niin täysvaltaisesti, on nyt päättynyt. Ja huolimatta siitä miten innoissani nyt olen tästä valmistumisesta ja tulevaisuudestani, jalkani on edelleen kipsissä ja vauva on edelleen mahassa. Tässä kohtaa, kun rauta on kuuma, haluaisin ryhtyä takomaan sitä uraani eteenpäin, mutta kaikki on laitettava jäähylle ainakin vauvavuodeksi. Raivostuttavaa!

 

Sentään ”Presidentinlinna” on jotain, mitä voin nyt alkaa ajamaan eteenpäin ja tarjoamaan tuotantoyhtiöille. Ja onhan tietysti monia media-alan töitä, joita voin tehdä, vaikka olisi jalka paketissa, sillä monet työt tehdään kotona tietokoneen äärellä. On kuitenkin fakta, että ihan kohta elämäni keskipiste muuttuu ja siirtyy uuteen perheenjäseneen – kuten sen pitäisikin. Turhautumiselleni asiasta en kuitenkaan voi mitään, sillä draivia olisi nyt levittää siipeni ja lähteä lentoon, eikä käpertyä pesään hautomaan poikasta. Mutta joku päivä koittaa se minun aikani, tavalla tai toisella.

 

Tänään on onneksi koittanut ”Presidentinlinnan” julkaisun aika, mikä on niin herkullinen kirsikka kakun päällä juuri tähän valmistumiseni ajankohtaan, että mikään ei voi latistaa tunnelmaani! Toivottavasti jaksat vilkaista tuon pilotin ja kaikki palaute on tervetullutta! Kuten viime viikolla opettajilleni sanoin, kaikki palaute on mahdollisuus kehittymiseen.

 

Tässä julkaisussa esillä olevat kuvat on ottanut Nuppu Koivu ”Presidentinlinna” tuotannosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *